10 principii de leadership care nu se vor demoda niciodată

21.02.2021

Managementul eficient este crucial pentru atingerea obiectivelor de afaceri. Unii oameni sunt lideri înăscuți, în timp ce alții trebuie să-și dezvolte abilitățile de care au nevoie pentru a conduce eficient. Există principii de conducere pe care un lider ar trebui să le urmeze pentru a-i ajuta pe oamenii din echipa lui să-și maximizeze potențialul. 

În acest articol, vorbim despre principiile de leadership de succes care funcționează de foarte multă vreme și de ce sunt importante pentru orice lider. 

 

De ce sunt importante principiile de leadership?

 

Principiile de leadership reprezintă ansamblul de acțiuni sau credințe orientative pe care liderii le pot implementa pentru a-i direcționa pe angajați spre succes. Performanța unei organizații, companii sau afaceri este direct legată de cât de eficient își motivează liderul și își ghidează angajații.

 

Există multe stiluri de conducere diferite, iar ceea ce funcționează pentru un lider poate să nu funcționeze pentru altul. Din această cauză, fiecare lider trebuie să aibă un set de principii generale care se aplică lor și organizației pe care o conduc. Aceasta este o diferență care separă un mare lider de un manager sau supraveghetor. Un lider ar trebui să fie întotdeauna implicat în munca oamenilor și să aibă un interes real pentru felul în care fiecare persoană se dezvoltă.

 

Principiile de leadership sunt un cadru de acțiuni pe care le poți întreprinde în calitate de lider pentru a-i inspira pe ceilalți să lucreze împreună în direcția unui obiectiv comun - ele sunt fundamentul succesului.

principii leadership

10 principii de leadership eficient

 

Există multe stiluri de leadership și teorii cu privire la ce factori îi fac pe lideri de succes. Următoarele principii de leadership sunt văzute în mod obișnuit ca fiind vitale pentru succes:

 

1. Condu prin exemplu

 

Un lider de succes nu impune oamenilor, ci îi motivează prin propriul exemplu. Cele mai de succes companii și organizații au lideri care își ajută personalul să înțeleagă valoarea rolului lor și să le arate cum pot lucra toți împreună pentru a atinge acest obiectiv. Când conduci prin exemplu, angajații vor vedea că ești încrezător și dedicat și vor dori să își alinieze comportamentul la liderul lor.

 

2. Leadership este despre oameni

 

Abilitățile interpersonale și de comunicare sunt esențiale pentru orice lider. Fără a fi capabil să-ți comunici viziunea altora, leadership-ul va fi o provocare. În calitate de lider ar trebui să ai cea mai bună relație posibilă cu fiecare membru al echipei și din companie, indiferent de poziția pe care o ocupă. Liderii ar trebui să lucreze pentru a îmbunătăți constant relațiile, abilitățile lor interpersonale și modul în care influențează oamenii care îi înconjoară.

 

3. Împărtășește viziunea

 

Împărtășirea unei viziuni și obiective comune în ceea ce privește proiectele desfășurate împreună înseamnă să ai aceeași înțelegere cu privire la urmărirea progresului. Iar această viziune este unul dintre factorii cheie în succesul unei echipe. Una dintre caracteristicile cheie ale proiectelor este că acestea urmăresc obiectivele proiectului SMART, atunci când SMART reprezintă specific, măsurabil, realizabil, relevant și în timp. Deși acest lucru este adevărat pentru majoritatea proiectelor, nu este cel mai important element al unui proiect de succes. Secretul unui proiect bun este că acesta descrie o direcție a proiectului într-un mod în care oamenii se pot raporta la acesta. Viziunea corectă a proiectului este fundamentul fiecărui proiect de succes. Este piatra de temelie a succesului într-o echipă.

4. Recunoaște atunci când greșești

 

Toată lumea face greșeli, dar poate fi benefic pentru alți oameni să vadă un lider care își recunoaște greșelile, deoarece îl poate ajuta să fie mai credibil. Greșelile îți arată unde greșești și cum te poți schimba în bine pe viitor. Un lider înțelept învață din fiecare experiență și o folosește pentru a-și îndruma angajații în ce domenii trebuie să se concentreze pentru a se dezvolta ca organizație. Oamenii își pot pierde încrederea în ceilalți atunci când nu sunt dispuși să accepte responsabilitatea. 

 

5. Deleagă înțelept

 

Când lucrezi în echipă în cadrul unui proiect, este important să știi cum delegi corect sarcinile în funcție de fiecare membru al echipei. A ști să delegi este un talent în sine - dar și liderii trebuie să aibă această abilitate. Pentru a face acest lucru, trebuie în primul rând să-ți cunoști echipa. Și dacă ești relativ nou în această poziție sau echipa este nou formată, înseamnă doar că trebuie să comunici cu angajații tăi mai mult pentru a afla care sunt punctele lor forte și pasiunile. Ideea este să delegi fiecare piesă a puzzle-ului unor persoane ale căror interese și talente se aliniază sarcinii. 

 

6. Implementează înțelept schimbările

 

Schimbările se află la baza fiecărui plan de leadership. Oamenii trebuie să înțeleagă care sunt obiectivele și rolul pe care îl pot juca în transformarea organizației. Odată ce cunosc direcția și schimbările care trebuie să se întâmple, ar putea fi mai dispuși să lucreze către acest deziderat comun. Când îi încurajezi pe ceilalți să se schimbe și să crească, este important să știi cum să abordezi situația astfel încât angajații să nu o perceapă intruziv. Schimbarea în bine ar trebui să se concentreze atât în favoarea intereselor angajatului, nu doar să efectuezi schimbări în beneficiul financiar al companiei. 

7. Oferă respect

 

Acesta ar trebui să fie cel mai simplu principiu de leadership de pe această listă. Respectul pentru cei din jur trebuie să fie una dintre valorile personale ale fiecărui om. Dar, există multe fațete ale respectului. Una este dorința de a asculta și de a interacționa cu alții într-un mod mai optimist, chiar și atunci când nu ești de acord cu celălalt. Există și alte aspecte, cum ar fi învățarea de a lucra cu angajați care au nevoie de ceva mai multă flexibilitate în programul lor, o amenajare diferită a locurilor sau oricare dintre cele o sută de alte lucruri care ar putea face munca sau viața lor mai plăcută. Pe cât posibil, respectați și acceptați diversitatea și diversele nevoi ale oamenilor din echipă.

 

8. Promovează diversitatea

 

Un lider ar trebui să accepte diversitatea și să valorifice punctele forte pe care le poate avea fiecare om în parte. Într-o echipă este de preferat ca nivelul de experiență și expertiză să fie diferit, tocmai ca să puteți aborda lucrurile diferit și să găsiți perspective noi. Forța de muncă diversă încurajează inovația și ideile noi, care la rândul lor sporesc probabilitatea de succes. Multe școli de gândire identifică acum diversitatea ca fiind cheia realizărilor în afaceri, cum ar fi profitul și creșterea. Un lider trebuie să recunoască importanța diversității și să urmărească să construiască echipe din oameni diferiți.

 

9. Încurajează colaborarea

 

Colaborarea este actul de a lucra cu ceilalți pentru a împărtăși informații, strategii și succese. Orice lider înțelege importanța colaborării eficiente între oameni. Cooperarea și colaborarea se poate întâmpla într-o organizație fără a afecta competiția naturală și nevoia fiecăruia de a se remarca. Un lider ar trebui să înțeleagă beneficiile pe care le poate aduce munca în colaborare și să încurajeze acest mod de lucru.

 

10. Dezvoltă-ți abilitățile de leadership

 

Un lider bun are abilități și caracteristici specifice care îi ajută să conducă eficient. Pentru a fi un mare lider, ar trebui să recunoști abilitățile de care ai nevoie și să lucrezi pentru a le dezvolta. Identifică-ți punctele tari și punctele slabe și care va fi strategia ta de conducere. Trebuie să îți înțelegeți propriul comportament și atitudini și modul în care acestea îți afectează capacitatea de a conduce. Trebuie să lucrezi în mod constant la abilitățile tale și să te străduiești să le îmbunătățești, deoarece acestea determină cât de reușit va fi stilul tău de conducere.