10 greșeli în antreprenoriat pe care trebuie să le eviți

21.03.2020

Începerea și administrarea unei afaceri este dificilă, indiferent cine ești sau care este afacerea ta. La sfârșitul zilei, fără îndoială că vei face greșeli, dar pe măsură ce mergi mai departe, acestea vor fi din ce în ce mai puține. Cu toate acestea, explorând cele mai frecvente greșeli ale companiilor mici pe care le-au făcut alții înaintea ta, vei învăța ce să faci pentru a le evita, pentru a acționa în cel mai inteligent mod posibil.

10 greșeli în antreprenoriat pe care trebuie să le eviți

Dacă ești la început de drum în antreprenoriat, ne-am propus să-ți dezvăluim 10 dintre cele mai frecvente greșeli în antreprenoriat, făcute de startup-uri și antreprenori. Dar, te sfătuim să citești tot articolul pentru că am lăsat ce este ”mai bun” la final:

 

10. Să intri într-o afacere fără oportunități

 

Să alegi un domeniu fără potențial, cu o piață mică, fără cerere constantă, este clar una dintre cele mai mari greșeli în antreprenoriat, dacă nu poate cea mai importantă. În această categorie se încadrează și intrarea într-o nișă de piață mult prea mică, mai ales dacă există acolo deja câțiva jucători. 

 

9. Să nu-ți faci un plan de business

 

When you fail to plan, you’re planning to fail.” Bănuim că nu mai e nevoie de traducere pentru că ai înțeles din start că planul de afacere este esențial. Acesta este harta a ceea ce vrei să faci pe care o vei prezenta ulterior investitorilor, finanțatorilor, angajaților, partenerilor de afaceri. De asemenea, este o oglindă a ta ca antreprenor, este structura după care te poți ghida și verifica dacă ceea ce ți-ai propus ai și îndeplinit. Planul trebuie să fie adaptat în funcție de specificul afacerii, producție, angajați, piața etc.

Există o mulțime de instrumente care te pot ajuta să scrii un plan de afaceri. De exemplu, BPlans.com oferă exemple gratuite de planuri de afaceri și un model gratuit de plan de afaceri pe care îl puteți utiliza.

 

8. Să amâni luarea deciziilor

 

Rolul cel mai important al unui antreprenor (al liderilor în general) este să ia decizii. Dacă pici în capcana perfecționismului și amâni să iei decizii în speranță că vei găsi soluții mai bune ulterior este o mare greșeală. Dacă azi nu iei o decizie, mâine amâni rezolvarea unei situații și tot așa, cel mai probabil procrastinarea va duce într-un final la pierderea afacerii.  

 

7. Faci estimări nerealiste

 

În primele luni de după deschidere, antreprenorii trebuie să fie pregătiți să susțină activitatea, pentru că banii nu vor veni atât de repede pe cât și-ar dori. Din păcate, mulți cad adesea în capcana estimărilor nerealiste pentru un business: numărul clienților potențiali, costurile de producție, nivelul vânzărilor sau prețul la care pot vinde produsele și serviciile.

În orice etapă a business-ului îți poți analiza datele folosind o aplicație Excel pentru planuri de afaceri care te ajută să poți efectua previziuni financiare generând ulterior rapoarte financiar-contabile necesare evaluării rentabilității unei idei de afacere.

 

10 greșeli în antreprenoriat pe care trebuie să le eviți

 

6. Ignori competiția

 

Fie o faci din neștiință, fie pentru că tu consideri că ai un produs sau serviciu mai bun, dar ignorarea competiției este una dintre cele mai frecvente greșeli în antreprenoriat. În plus, trebuie să iei în calcul că, deși inițial erai singur pe piață, este posibil să apară noi și noi competitori, iar acest lucru înseamnă inovație și îmbunătățirea constantă a produselor. 

 

5. Aștepți prea mult să angajezi

 

Așteptarea îndelungată în a face angajări este una dintre greșelile comune ale antreprenorilor deoarece pot afecta semnificativ creșterea afacerii. Dacă nu angajezi atunci când ai nevoie, nu vei face decât să suplinești sarcini care îți vor ocupa timpul de a gândi în perspectivă. 

 

4. Uiți de problemele reale ale clientului

 

Deși pare simplu și evident, mulți mai fac această greșeală în antreprenoriat. Succesul nu vine pentru că tu ai o pasiune, ci pentru că pasiunea ta rezolvă o problemă cu care se confruntă consumatorii. Așa că unul dintre lucrurile cu care orice antreprenor ar trebui să pornească la drum în business este că  rezolvă o problemă pe care o are un grup specific de oameni, mai bine și mai ieftin decât concurența.

10 greșeli în antreprenoriat pe care trebuie să le eviți

3. Nu iei în calcul riscuri

 

Entuzismul pentru un business nou te poate împiedica să omiți riscurile care pot apărea în derularea afacerii. Deși este bine să gândești optimism, nu este de prisos să iei în calcul riscurile care îți pot amenința afacerea pe viitor. Planurile de rezervă sunt asul din mânecă ale oricărui antreprenor.

 

2. Nu investești în marketing

 

Marketingul trebuie privit ca o investiție, nu ca pe o cheltuială. În funcție de industria firmei tale, obiectivele și stadiul activității, procentul bugetului pentru marketing poate varia de la 2% la 20%. Cercetează repere pentru industria ta și fii dispus să investești. Dacă o campanie publicitară de 2.000 de dolari ar putea obține un client de 20.000 de dolari, nu merită? Ține cont de publicitatea pe rețelele de socializare, de strategiile de optimizare în motoarele de căutare (SEO) și de orice alte acțiuni care îți pot aduce brand awarness.

 

1. Nu ții cont de e-commerce

 

Într-o epocă digitală, această greșeală comună a întreprinderilor mici este ca și cum ai începe o afacere, dar nu te deranjează să spui nimănui despre asta sau să nu pui un semn în afara magazinului tău. În contextul socia-economic de azi, majoritatea companiilor activează și în online sau în unele cazuri chiar și-au mutat de to afacerea online. Chiar dacă ai puțină sau deloc experiență tehnică, există numeroase soluții disponibile care te pot ajuta să începi rapid și ușor un site web site sau un magazin online la cheie.

 

Cu riscul de a te speria pe moment, vrem să-ți spunem un lucru important: dacă vrei să fii antreprenor pregătește-te să faci greșeli. Și îți mai spunem ceva, niciun articol citit pe internet nu te va împiedica să le faci, important este să înțelegi că a greși este normal, așa că treci peste frica de eșec și acționează cu încredere, esențial este să înveti din propriile greseli și să nu renunți. 

Categorie:

,

Taguri:

,