10 cărți de antreprenoriat pentru dezvoltarea curajului de a porni un business de la zero

27.10.2018

Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu există un drum și lasă o urmă.

 

Ralph Waldo Emerson

Carti de antreprenoriat Austral Blog

Frica și incertitudinea viitorului reprezintă sentimentele naturale pe care oricine le trăiește atunci când decide să înceapă o afacere. Este într-adevăr înfricoșător, nu există nicio îndoială. Antreprenori de toate vârstele și cu diferite niveluri de experiență se confruntă cu o mulțime de întrebări neliniștitoare atunci când vor să înceapă un business, deoarece trebuie să transforme în realitate propria lor idee.

 

Dar, cum putem face față fricii de a porni un business? Cum o putem depăși și construi o afacere de succes? Cum știm ce oameni sunt de încredere? Din experiențele antreprenorilor de succes, secretul este acela de a găsi motivația personală de a face primul pas, de a te angaja cu toată încrederea în ideea în care crezi. Doar așa poți depăși cele mai mari obstacole mintale cau care te confrunți la început.

 

Cărțile de antreprenoriat te pot ajuta să găsești curajul de a te aventura pe cont propriu, de a intra în lumea afacerilor. De aceea, îți prezentăm 10 cărți de business care te vor ajuta să identifici competențele de care ai nevoie pentru a stăpâni domeniul în care vrei să prosperi, te vor ajuta să înveți din experiențele altor oameni de business și îți vor oferi cunoștințe care să te ajute nu doar să reziști, dar și să performezi:

 

1. Aventuri din lumea afacerilor. John Brooks

Carti de Antreprenoriat Austral Blog

Orice companie de succes din prezent a trecut în trecut prin perioade extrem de grele care au însemnat dezastre financiare și scandaluri publice. Ford Motor, Xerox și General Electric sunt câteva dintre organizațiile care au experimentat situații de acest gen, dar care arată că în lumea afacerilor de pe Wall Street, companiile pot ajunge foarte ușor de la ascensiune spectaculoasă la eșec și viceversa. Aventuri din lumea afacerilor este o carte cu povești de succes și eșecuri răsunătoate de la Wall Street despre care Bill Gates a scris pe blogul său că rămâne cea mai bună carte de afaceri pe care a citit-o vreodată.

 

2. Investitorul inteligent. Benjamin Graham

Carti de Antreprenoriat Austral Blog

Benjamin Graham este unul dintre cei mai cunoscuți consultanți de investiții care a îndrumat și inspirat oameni de afaceri din întreaga lume. Creatorul teoriei investițiilor bazate pe valoare vorbește în cartea sa despre investiții, speculații, fluctuațiile pieței, profitul pe acțiune și rezultatele la care trebuie să să aștepte un investitor... inteligent. Warren Buffet, al treilea în lista celor mai bogați oameni din lume, cunoscut om de afaceri american, face referire la cartea Investitorul inteligent ca fiind cea mai bună carte de investiții scrisă vreodată.

 

3. A cincea disciplină. Arta și practica organizațiilor care învață. Peter M. Senge

 

Carti de Antreprenoriat Austral Blog

Peter Senge descrie în cartea sa rezultatul experimentării, cercetării și inventivității a sute de oameni cu care a lucrat în 5 discipline diferite din mediul de afaceri. Cartea se concentrează și pe importanța procesului de învățare în organizație și în afara ei, de la clienți și parteneri, aspect extrem de important în contextul actual de business. A cincea disciplină a fost elogiată de The Financial Time ca fiind una dintre cele 5 cărți fundamentale pentru antreprenori.

 

4. Rețeta geniului. Cum să devii lider în orice domeniu de activitate. Robert Greene

Carti de Antreprenoriat Austral Blog

Studiind cei mai buni oameni din toate timpurile, de la Goethe, Darwin sau Mozart, Robert Greene analizează viețile maestrilor pentru a demonstra că perseverența, sârguința și răbdarea joacă un rol major în obținerea succesului, mai mult decât capacitățile intelectuale. Autorul consideră că deținem controlul propriilor noastre vieți și povestește cum putem duce procesul de învățare la un nivel superior, dezvăluind de asemenea strategii durabile de soluționare a problemelor astfel încât să ne menținem mintea flexibilă și adaptabilă.

 

5. Inovația ca soluție în afaceri. Clayton M. Christensen, Michael E. Raynor

Carti de antreprenoriat Austral blog

Cum ne dăm seama dacă o idee de business are potenția sau nu? De unde ar trebui să provină banii cu care finanțăm o afacere? Ce segmente de consumatori vizăm mai întâi dacă avem o ofertă inedită? Răspunsurile la aceste întrebări și multe altele le vei găsi în această carte care dezvăluie o serie de principii care vă vor schimba perspectiva asupra inovației în antreprenoriat.

 

6. Mentalitatea învingătorului. Carol S. Dweck

Carti de Antreprenoriat Austral Blog

Dacă ești o persoană sceptică în legătură cu lucrurile noi pe care le poți învăța sau încerca, atunci ar trebui să treci această carte pe lista “Must read”. Cu atât mai mult cu cât vrei să pornești un business de la zero, această carte te va ajuta să înțelegi că mentalitatea ta este cea care îți va ghida acțiunile de business. Oamenii cu mentalitate rigidă cred că inteligența oamenilor este nativă și nu poate fi schimbată, în timp ce persoanele cu mentalitate flexibilă sunt de părere că dăruirea și strădania reprezintă rampa pentru dezvoltare.  

 

7. Gândește și devii bogat. Napoleon Hill

Carti de Antreprenoriat Austral Blog

Succesul este la un pas dincolo de înfrângere” scrie Napoleon Hill în cartea sa, care a devenit una dintre cele mai citite cărți din sfera de business din toate timpurile. Mentalitatea pozitivă este foarte importantă atunci când pleci la drum pe calea antreprenoriatului. Cercetând de-a lungul timpului viețile mai multor miliardari din toată lumea, Napoleon Hill a înțeles că modul de a gândi pozitiv, de a te remonta după eșecuri, este una dintre trăsăturile de bază din filosofia oamenilor care au avut succes financiar.

 

8. The lean startup. Eric Ries

Carti de Antreprenoriat Austral Blog

O carte special gândită și scrisă pentru viitorii antreprenori care vor să pornească un startup. Dacă este să ne luăm după statistici, nu este ușor deloc să începi pe cont propriu un business, ținând cont câte startupuri eșuează. Eric Ries recomandă evitarea doctrinelor și ideologiilor rigide și propune o abordare nouă, aceea de a nu construi o companie, ci de a încerca un experiment. Și oferă exemplu managerului de la Toyota care a plecat cu noul concept de minivan într-o excursie de mii de kilometri pentru a înțelege mai bine nevoile potențialilor cumpărători.

 

9. Excelența în afaceri. Jim Collins

Carti de Antreprenoriat Austral Blog

The Economist scria despre Jim Collins că este probabil cel mai citit scriitor de literatură economică din lume. Și pe bună dreptate dacă ținem cont de faptul că pentru a scrie această carte s-a documentat timp de 5 ani și a analizat peste 1400 de companii. A fi bun nu este suficient, consideră autorul, și menționează motivele pentru care anumite companii au făcut saltul de la rezultate bune la excelente și cum au păstrat aceste realizări vreme de mai mulți ani. La fel, explică de ce anumite companii nu au reușit saltul sau dacă l-au reușit de ce nu s-au menținut pe o perioadă lungă de timp. In anul publicării, cartea Excelența în afaceri a fost desemnată de Business Week printre primele 10 cărți de afaceri din SUA.

 

10. Guerilla Marketing. Profituri mari cu investiții mici. Jay Conrad Levinson

Carti de Antreprenoriat Austral Blog

Guerilla marketingului este una dintre cărțile de referință în marketing, scrisă cu mulți mulți ani în urmă, care a declanșat revoluția marketingului de guerillă. Ediția revizuită vine cu date noi și amintește de principiile celui mai cunoscut brand de marketing din toate timpurile explicând cum poți desfășura campanii de promovare cu un buget extrem de mic. Avantajul acestui tip de marketing este acela că tacticile sunt concepute astfel încât consumatorul să nu realizeze ca i s-a vândut de fapt un produs.

 

Se spune că un produs bun se vinde singur. Dar, cum faci să găsești acel produs bun într-o societate a îndestulării? Cum știi dacă o idee de afacere va merge și de unde să-ți iei curajul pentru a risca? Noi spunem că un bun start este să începi să te documentezi, să citești cum să pornești de la zero un business și la ce să te aștepți, de la unii dintre cei mai buni specialiști în economie din toate timpurile!

Categorie:

Biblioteca Austral ,

Taguri:

,