10 cărți care să-ți ghideze managementul resurselor umane

30.11.2018

Să formezi o echipă este doar începutul, să rămâi împreună este progresul, să lucrezi împreună este succesul.

Henry David Thoreau

 

Poate că lucrezi deja de câțiva ani în departamentul de resurse umane, poate că vrei să-ți cunoști mai bine angajații sau poate că pur și simplu vrei să relaționezi mai bine cu colegii de birou, indiferent care dintre motivele acestea este valabil pentru tine, cărțile de management al resurselor umane te vor ajuta să înțelegi mai bine dinamica relațiilor profesionale.

Carti de resurse umane Austral blog

Când începi să acorzi grijă oamenilor din compania unde lucrezi, dar și apreciere și recompense, vei fi uimit să constați că aceștia și-au regăsit entuziasmul și energia. Cărțile despre managementul resurselor umane îți vor arăta cum să găsești acel echilibru care îi determină pe angajați să lucreze eficient și să fie mulțumiți de jobul lor.

 

Iată 10 dintre cele mai utile cărți despre managementul resurselor umane pe care ți le recomandăm pentru a crește nivelul de performană în compania unde lucrezi:

 

1. Managementul Resurselor Umane - Michael Armstrong

Carti de resurse umane Austral blog

Una dintre cărțile de căpătâi pentru orice specialist în resurse umane este Managementul Resurselor Umane, de Michael Armstrong. Pe lângă informațiile de bază, despre ce reprezintă acest departament, care sunt strategiile și obiectivele generale, în acest manual de practică sunt menționate modalitățile de eficientizare a activității unei companii pentru a contribui la succesul ei, sunt oferite exemple și explicații despre modalități eficiente de comunicare cu angajații, care sunt modalitățile de recompensare potrivite, ce reprezintă securitatea în muncă precum și serviciile de protecție socială. Vorbim de un manual în toată regula.

 

2. Drive. Ce anume ne motivează cu adevărat - Daniel Pink

Carti de resurse umane Austral blog

Există studii în domeniul dezvoltării profesionale care susțin că factorii care motivează un om cu adevărat la locul de muncă, și nu numai, sunt: autonomia, perfecționarea și scopul. Daniel Pink vine în cartea sa cu un concept inedit și anume starea de flux. Autorul susține că starea de flux este acel moment de transă în care ești absorbit complet de ceea ce faci, fără să simți cum timpul trece. În starea de flux poți intra fie atunci când faci munca de la birou (scrierea unui cod) sau o activitate banală din gospodărie (spălatul vaselor). Concluzia autorului este că dacă munca de la job nu presupune și astfel de activități generatoare de flux, angajații nu se vor simți confortabil la locul de muncă și vor pleca.

 

3. Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri - Charles Duhigg

Carti de resurse umane Austral blog

Trăim cu impresia că acțiunile și deciziile pe care le luăm sunt rezultate ale gândirii conștiente. Charles Duhigg ne demonstrează cum majoritatea alegerilor noastre dintr-o zi sunt de fapt deprinderile ce alcătuiesc comportamentele de rutină. Dacă vrem să schimbăm aceste deprinderi trebuie să aflăm mai întâi cum anume funcționează.

 

4.  Work Rules! Laszlo Bock

Carti de resurse umane Austral Blog

Fostul vicepreședinte ale departamentului de Resurse Umane al companiei Google, Laszlo Bock, explică de unde vine succesul uneia dintre cele mai mari companii din lume, deținătoare a peste 60.000 de angajați. Poate că pentru mulți angajatori să tragi un pui de somn în mijlocul zilei, să îți iei o pauză de relaxare sau să-ți petreci 20% din timp lucrând la proiecte personale par lucruri de neconceput din partea angajaților. Laszlo Bock susține contrariul și vine cu exemple personale și o grămadă de sfaturi utile despre cum să recrutezi în modul în care compania ta are nevoie, cum să-ți motivezi angajații să rămână cât mai mult timp în firmă, cum să formulezi o misiune care contează și inspiră. Și dacă vrei un argument în plus să citești acestă carte, aflați că autorul s-a născut în România.

 

5. 1001 de feluri de a te motiva pe tine și pe ceilalți - Sang H. Kim

Carti de resurse umane Austral blog

Unul dintre cei mai importanți speakeri motivaționali din lume, maestru în arte marțiale, ne dezvăluie secretele succesului personal și profesional. În opinia sa, cheia succesului care aprinde scânteia către o viață împlinită este găsirea motivației. Cartea este structurată în două părți: Cum te poți automotiva și Cum îi poți motiva pe ceilalți, fie că vorbim de angajați, clienți sau membrii echipei pe care o conduci.  

 

6. Valoarea umană a organizațiilor - Andrew Mayo

Carti de resurse umane Austral blog

Cea mai importantă resursă pe care o companie o are sunt angajații. Este premisa de la care Andrew Mayo pornește în scrierea acestei cărți unde susține, pe baza cercetărilor în domeniu, cât de mare este valoarea contribuției umane într-o organizație. Acțiunile recomandate includ comunicarea cu angajații, promovarea discuțiilor deschise și a inițiativelor, motivarea și recompensarea.

 

7. Managing oneself - Peter Drucker

Carti de resurse umane Austral blog

Majoritatea oamenilor cred că știu la ceea ce sunt buni. Au oare dreptate? Le va asigura acest lucru succesul și peste 40 de ani? Peter Drucker în cartea sa Managing Oneself vorbește despre cum să ai o carieră de succes pe perioadă foarte lungă de timp. Totul pleacă de la a ne cunoaște punctele forte. Și pentru că mulți se înșeală în ceea ce privește abilitățile, autorul propune analiza carierei periodic, cam o dată pe an.  Pentru că nu îți poți planifica modul în care va decurge cariera ta, este important să fii pregătit pentru oportunități atunci când îți cunoști punctele forte, valorile și modul de lucru care ți se potrivește.

 

8. Eficiența în 7 trepte. Un abecedar al înțelepciunii - Stephen R. Covey

Carti de resurse umane Austral blog

Indiferent că ești sau nu fan al cărților motivaționale, cartea atinge subiecte care interesează orice specialist în relațiiile interumane. Stephen R. Covey oferă practic un ghid de supraviețuire într-o lume competitițională, copleșiți de responsabilitățile și cerințele de muncă, timp, transport și familie.

 

9. Proiectarea și livrarea programelor de training - David Simmonds

 

Toată lumea știe că specialistul de resurse umane se ocupă de integrarea noilor angajați într-o companie. Cum anume este implementat acest proces, cât de eficient este realizat și dacă procedura integrării a avut succes depinde de foarte mulți factori pe care managerul de la resurse umane trebuie să-i cunoască. O carte cu informații tehnice foarte utile pentru specialiști în HR despre modul în care trebuie analizat contextul organizațional, despre metodele corespunzătoare investigării diverselor situații dintr-o companie, despre cum trebuie să se desfășoare un program de instruire al angajatului.

 

10. Managementul timpului tău - Rita Emmett

Carti de resurse umane Austral blog

Nu am timp! Este fără discuție celebra replică pe care toți angajații o spun atunci când primesc o sarcină de îndeplinit. Dacă au sau nu dreptate, este o chestiune greu de stabilit, însă cât de productiv și eficient își folosesc timpul este ușor de aflat. Gestionarea timpului nu este o abilitate independentă. Este evident că timpul nu-l putem controla fizic. Însă, modul în care priorităzăm sarcinile dintr-o zi, auto-motivația, perioada din zi în care debordezi de energie, modul în care îți planifici programul și abilitățile de comunicare influențează felul în care lucrezi și timpul pe care îl folosești într-o zi. Cartea oferă strategii de gestionarea a timpului pe care orice angajat ar trebui să le cunoască pentru a da randament și pentru a nu se simți copleșit de responsabilități.

 

Ca specialist în resurse umane sau în calitate de angajator este important, nu doar să fii atent dacă angajații sunt satisfăcuți la locul de muncă, ci să găsești instrumentele potrivite care să le asigure echilibrul și motivația pentru a da tot ce au mai bun și pentru a se bucura de impactul pe care munca lor o are. 

Categorie:

Biblioteca Austral ,

Taguri:

,