10 cărți autobiografice sau cum au ajuns oamenii simpli branduri mondiale

10.10.2019

Steve Jobs a fost un vizionar care a schimbat mentalitatea multor oameni, deschizând un drum nou întregii lumi. Charlie Chaplin, cel mai mare comediant din toate timpurile, ajunsese în anii 1920 cel mai cunoscut om din lume. Michele Obama este considerată în prezent cea mai populară femeie de pe mapamond. Ce au în comun acești oameni? Care este latura specială a personalității lor care i-a făcut cunoscuți în întreaga lume? Cum au ajuns să devină, de la oameni simpli, branduri, care să inspire și să motiveze alți oameni?

 

10 cărți autobiografice sau cum au ajuns oamenii simpli branduri mondiale

 

Răspunsul la aceste întrebări le veți găsi fără doar și poate citind aceste cărți autobiografice și birografice și veți afla cu siguranță mai mult decât atât. Veți găsi modele de comportament, de antreprenoriat, de gândire, de viziune și modele de valori. Ordinea următoarelor cărți autobiografice și biografice este strict aleatorie, toate au mesaje puternice, toate pot fi considerate modele din punct de vedere al brandului personal:

 

1. Steve Jobs - Walter Isaacson

carte steve jobs

O carte memorabilă au spus în cor cei care au citit biografia lui Steve Jobs, de Walter Isaacson. Autorul acestei lucrări Walter Isaacson a reușit să adune informații despre Steve Jobs din peste 40 de interviuri cu acesta. Pe de o parte, este o carte care o să-i captiveze pe cei care știu ce înseamnă produsele Apple și care vor fi curioși să afle conceptele și munca depusă la baza Mac-ului, a iPod-ului sau iPhone-ului. Pe de altă parte, îi va captiva și pe cei care își doresc o poveste de viață pentru că viața lui Jobs, dincolo de produsele Apple este o poveste frumoasă, așa cum el însuși o prezenta pe scurt în discursul din 2005 de la Stanford.

 

2. Pierderea virginității - Richard Branson

carte pierderea virginitatii richard branson

Un mod nebunesc de a vedea lumea. Un curaj nebun de a risca totul pentru a face ceea ce îi place și pentru a-și pune toate ideile în practică. Richard Branson și-a scris propriile reguli ale succesului, creând un grup de companii care au împânzit lumea, fără sediu central, fără ierarhie de management și cu birocrație minimă. Cartea e o scurtă incursiune în viața lui, povestind cu lux de amănunte cum s-a format omul Richard Branson și imperiul Virgin. Este una dintre acele cărți autobiografice care merită să stea în biblioteca oricărui antreprenor.

”Antreprenoriatul nu este arta de a câştiga clienţi sau bani. Este arta de a-ţi place ceva, de a face acel ceva, iar clienţii şi banii vor veni de la sine.” – Richard Branson

 

3. The Long Walk to Freedom - Nelson Mandela

 

nelson mandela carte autobiografica

Nelson Mandela este unul dintre cei mai influenți lideri politici din toate timpurile, astfel autobiografia lui nu avea cum să nu fie un best-seller încă de la apariție. Cartea vorbește despre lupta pentru ideile sale egalitariste, despre principiile sale solide, într-o lume a apartheidului și a compromisurilor politice. Pentru toate acestea lucruri a plătit un preț colosal: 27 de ani de închisoare. La capătul acestui supliciu îl așteaptă însă președinția Africii de Sud și Premiul Nobel pentru pace. Dacă nu ai citit-o încă, atunci merită să-i faci lângă acele cărți autobiografice pentru suflet.

 

4. Povestea mea - Michelle Obama

povestea mea michelle obama carte

O carte groasă de 600 de pagini, dar care te prinde de la începutul ei, cu o poveste despre copilăria mediocră, dar fericită într-o suburbie a orașului Chicago a cele mai cunoscute prime doamne ale Americii. Michelle Obama povestește cum a ajuns Prima Doamnă a Americii și cum i-a schimbat viața acest rol și se termină cu prima seara în care nu a mai ocupat acest statut. Este o carte biografică despre o femeie puternică și curajoasă, care transmite că nu contează de unde vii, e important să știi unde vrei să ajungi. 

"Dacă există o lecție importantă pe care viața mi-a oferit-o, aceasta are legătură cu faptul că trebuie să învățăm să spunem ce gândim. Chiar dacă nu e totul frumos sau perfect. Chiar dacă este mai real decât am vrea să fie. Povestea noastră este tot ce avem și tot ce vom avea vreodată. Și ceva ce merită prețuit.

 

5. Open, Andre Agassi

carte open andre agassi

Agassi își pune sufletul pe tavă, iar cartea oferă multe insight-uri prețioase din culisele tenisului și din viața personală pe care ți-ai dori să le știi în calitate de spectator, atunci când privești un meci de tenis sau un turneu la televizor. La 3 ani pune deja mâna pe o rachetă, iar primii ani de școala și-i petrece mai mult lovind mingii: 2500 la număr, aruncate de o mașină de mingi neiertătoare. Forțat de tatăl lui pe care îl prezintă ca un tiran care-l tortura în loc să-l inspire, Agassi a crescut urând tenisul. Talentul și munca asiduă l-a propulsat în top și l-au ajutat, ca la vârsta de 22 de ani, să câștige primul dintre cele opt turnee de Grand Slem pe care le-a cucerit de-a lungul carierei.

 

6. Viața mea - Charlie Chaplin

 

 

viata mea charlie chaplin carte

 

”M-am născut pe 16 aprilie 1889, la ora opt seara, în East Lane, Walworth. La puțin timp după asta, ne-am mutat în West Square, pe St. George Road, Lambeth. Din poveștile mamei lumea în care trăiam era una fericită”, așa începe autobiografia lui Charlie Chaplin, unul dintre cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor. Născut într-o familie din lumea teatrului, cu un tată alcoolic și o mamă cu tulburări psihice, Charlie s-a îndreptat de tânăr către lumea filmului, o lume care tocmai se năștea. Citind cartea observi că sărăcia este un laitmotiv al filmelor sale, o fantomă care pare să-l fi urmărit pe Chaplin toată viața. În această carte autobiografică găsim o adevărată frescă socială și un document al istoriei cinematografiei, alături de portretul unui om remarcabil care a ajuns celebru în toată lumea.

 

7. Einstein. Viața și Universul său - Walter Isaacson

 

einstein carte autobiografie

Cine nu a auzit de Einstein? Geniul de necontestat al Teoriei relativității. Walter Isaacson îl abordează pe Einstein nu din perspectiva unui om de știință aflat în sfere înalte, ci din cea a unui om cu o nesfârșită reverență în fața naturii, a misterelor, echilibrelor și legilor sale. Einstein este portretizat ca un om de știință care pune mai mare preț pe imaginație, decât pe cunoașterea rigidă. Biografia lui Einstein scrisă de Isaacson arată cum imaginația științifică a izvorât din natura rebelă a personalității geniului. Povestea sa fascinantă este un testament al legăturii dintre creativitate și libertate.

 

8. Viața. Michael Jordan - Roland Lazenby

 

michael jordan carte biografie
 

Nu trebuie să fii un fan al baschetului ca să citești această carte biografică. Michael Jordan este una dintre cele mai importante persoane din sport, Considerat cel mai mare baschetbalist din lume, Michael Jordan s-a născut într-o familie modestă cu 5 copii. De aceea, de mic a fost în competiție pentru atenția părinților, respectul fraților mai mari și a altor copii din cartier.

Biografia punctează foarte bine cum în fiecare etapă din viață Jordan și-a hrănit competitivitatea. Acest lucru l-a ajutat să devină cel mai bun. 

 

9. Jeff Bezos si epoca Amazon - Brad Stone

 

jeff bezos si epoca amazon carte

Dacă vrei să înțelegi cum funcționează dinamica în economia digitală, atunci cartea biografică despre Jeff Bezos și Amazon trebuie să se găsească pe lista ta de cărți must to read. Este povestea  antreprenorială a uneia dintre cele mai mari companii din lume, dar deopotrivă și povestea unui copil talentat care a ajuns director executiv extraordinar de motivat și de adaptabil care a pariat pe o rețea revoluționară numită internet și pe viziunea grandioasă a unui magazin care vinde de toate.

 

10. Elon Musk – Tesla, SpaceX și misiunea construirii unui viitor fantastic – Ashlee Vance

 

elon musk carte biografie

Deși este o biografie, putem vorbi de o carte numai bună de luat notițe din ceea ce înseamnă antreprenoriat, viziune, inovație. În 1995, Elon Musk, un tânăr de 24 de ani, și-a dorit să creeze pe internet o hartă cu principalele afaceri din zona sa pentru ca oamenii să ajungă mai ușor la ele. Compania sa, precursoarea Google maps de astăzi, a fost vândută câțiva ani mai târziu cu 300 milioane de $. Jurnalistul Ashlee Vance prezintă în detaliu evoluția lui Musk, de la copilăria dificilă din Africa de Sud până la escaladarea celui mai înalt vârf al lumii afacerilor din Silicon Valley. Autorul a obtinut exclusivitatea publicarii acestor informatii de la Musk, de la familia si prietenii sai, pentru a pezenta în detaliu personalitatea unică a lui Elon Musk.

 

În perioade de timp diferite, acești oameni remarcabili au reușit să impresioneze o lume întreagă, să transforme problemele în succes, să devină branduri în domeniile lor de activitate! Oricare dintre aceste cărți autobiografice îți vor oferi o lecție despre curaj, putere și determinare!